Każdy z nas lubi sięgnąć po ciekawe smaki. Jesteśmy smakoszami. Z tego też powodu lubi sięgać po nietypowe połączenia. Dzięki temu w naszej kuchni możemy się delektować potrawami, które dla nas są już całkowicie normalne, ale jeszcze kilkaset lat temu nie do pomyślenia. Na co dzień łączymy słodkie i słone czy tez kwaśne smaki uzyskując doskonałe połączenia. A czy próbowaliście już połączyć smak czarnej porzeczki z kardamonem? A jeśli nie, to czy warto?
Oczywiście, że warto! Kwaśny i intensywny smak czarnej porzeczki możemy połączyć z ostrym i głębokim smakiem kardamonu. Co prawda w codziennej kuchni rzadko sięgamy po kardamon, niestety nie jest to zbyt popularna przyprawa w naszej kuchni, ale warto ją docenić. Na pewno przypadnie nam do gustu, ponieważ ma lekko pieprzny smak.
Te dwa smaki, czyli czarną porzeczkę i kardamon możemy wykorzystać jako napar, który na pewno sprawdzi się w chłodne wieczory. Na naszym rynku pojawiły się już mieszanki herbat o własnie tym smaku, a nawet uzyskały ciekawe nazwy. Możemy również przygotować smakowity, domowy dżem, który sprawdzi się w zimowe dni jako nietypowy deser. W tym celu musimy się oczywiście zaopatrzyć w niezbędne produkty i sporo wolnego czasu. Jeśli jednak nie mamy na to czasu lub nie udało nam się zakupić owoców czarnej porzeczki możemy również w internecie lub sklepach ze zdrowa żywnością zakupić gotowy dżem (oczywiście ekologiczny!) o tym własnie smaku. Na pewno się w nim zakochamy.
Taka mieszanka jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. W końcu każdy z nas zna zdrowotne właściwości czarnej porzeczki, która bardzo często była stosowana przez nasze babcie. Decydowały się one nie tylko na zachowanie na zimę smakowitych owoców ale i liści tej rodziny czy gałązek. Podobnie jest z niedocenionym u nas kardamonem, który w swoich rodzinnych stronach jest droga i cenioną przyprawą wykorzystywaną w codziennej kuchni. Dlatego własnie warto sięgnąć również u nas po połączenie tych roślin i delektować się nimi w wolnej chwili.