Wśród zdrowej żywności coraz częściej spotkać możemy produkty, które zamiast białym cukrem słodzone są za pomocą innych substancji. Często jest to cukier trzcinowy, stewia, a także fruktoza. Dlaczego do produktów ekologicznych dodaje się fruktozę i czy rzeczywiście jest ona tak zdrowa?
Fruktoza to jeden z cukrów prostych, który znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Obecnie wykorzystywana jest na coraz szerszą skalę i znaleźć możemy ją w coraz większej liczbie produktów spożywczych, co z kolei sprawia, że spożywana jest w nadmiarze. Jej nadmiar może zaś prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym otyłości, cukrzycy typu 2, czy nawet chorób nowotworowych. W naturze fruktozę możemy znaleźć w owocach, przez co nazywana jest cukrem owocowym.
Skoro więc fruktoza może szkodzić, to czy rzeczywiście jest lepszym składnikiem produktów spożywczych niż na przykład glukoza? Zdecydowanie tak. Fruktoza jest przede wszystkim cukrem naturalnie występującym w owocach, a nasz organizm jest w stanie strawić ten rodzaj cukru i dość szybko zamienić go na energię. Jednak to wszystko w przypadku, gdy fruktozy dostarczamy w niewielkich ilościach. Jeśli jednak codziennie spożywać będziemy ogromne ilości fruktozy w różnych produktach, to z pewnością dostarczymy sobie jej nadmiar, a to może okazać się bardzo szkodliwe. Wybierając dżem słodzony fruktozą, warto sprawdzić jaką ilość tego cukru zawiera. Jeśli w ciągu dnia sięgniemy po taki dżem, powinniśmy starać się unikać innych produktów które mają w swoim składzie fruktozę, aby nie dopuścić do nadmiernego spożycia.
Pamiętajmy także, aby w swojej diecie wyeliminować glukozę w dowolnej postaci. Jeśli chcemy zmienić smak swoich dań, możemy wybrać zioła, czy choćby takie zamienniki glukozy jak ksylitol czy stewia, które są znacznie zdrowsze dla naszego organizmu niż glukoza. Jednak produkty zawierające naturalne owoce, jak choćby dżem słodzony fruktozą powinny zawierać w swoim składzie ten cukier, gdyż jest on naturalny dla owoców. W tym wypadku nie należy obawiać się spożywania takich dań.