Co jeśli kochasz dżemy – ale jednocześnie przeszkadza ci ilość cukru, wykorzystywana do ich produkcji? Musisz szukać rozwiązań, które pozwolą ci cieszyć się smakiem twoich ulubionych przetworów, nie warto z nich rezygnować. Obecnie istnieje wiele zamienników cukru, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Jednym z nich jest fruktoza. Dzięki temu zamiennikowi zyskujemy obniżenie kaloryczności produktu, bez utraty smaku, na którym nam zależy.
Dodatkowo użycie fruktozy ma wiele innych zalet, np. :
indeks glikemiczny cukru białego wynosi 70, natomiast fruktozy – 20; indeks glikemiczny mówi nam o zwiększonym poziomie cukru w organiźmie w określonym czasie po spożyciu danego produktu, po wyborze fruktozy jako „słodzidła” wahania cukru we krwi są o wiele mniejsze,
Należy mimo wszystko pamiętać, że fruktoza to również cukier i nadmierne jej spożywanie może przynieść niekorzystne skutki dla organizmu. Dodatkowo jest to cukier, który w całej historii życia ludzkiego, był spożywany tylko w postaci świeżych owoców, nie jest produkowany w organiźmie, dlatego nie możemy nadmiernie rekompensować sobie nim cukrów prostych, ponieważ nie jest to zdrowe rozwiązanie.
Jednak w przypadku niewielkich ilości, jak w produkcji dżemów, których zazwyczaj nie jemy na co dzień, nie jemu w ogromnych, kilogramowych ilościach – fruktoza nie ma działania szkodliwego. Ma swoich zwolenników i przeciwników, starałam się przedstawić mniej więcej oba stanowiska – jednak nad cukrem białym ma przewagę taką, że używając jej do produkcji np. dżemu, używamy jej mniej. Przewagą jest również niższy indeks glikemiczny, dlatego dżemy słodzone fruktozą są zalecane dla diabetyków.
Jest jeszcze jedna opcja – dżemy bez zawartości cukru. Do produkcji dżemu nie musi być wykorzystywany żaden cukier, musisz o tym pamiętać, zanim dokonasz wyboru, ponieważ przykładowo: spożywając duże ilości owoców, lepiej będzie jeśli nie będzie „dokładać” swojemu organizmowi kolejnych dawek fruktozy.
Znając wiele opcji i wiele opinii będziesz w stanie określić, którą z nich wybierasz i która będzie dla ciebie najkorzystniejsza.