Coraz częściej w codziennym życiu poszukujemy zdrowszych dla naszego ciała rozwiązań. Najlepiej zacząć od tego co mamy na talerzu. Codziennie rezygnujemy z łatwych rozwiązań typu fast food i decydujemy się na gotowanie pełnowartościowych posiłków z warzyw z upraw ekologicznych.
Nawet jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to sięgamy po zdrowe produkty o niskiej zawartości szkodliwych składników lub po owoce, najlepiej te sezonowe. Nawet na sezon zimowy możemy się odpowiednio przygotować. Gdy poczujemy, że mamy smak na coś słodkiego czy owocowego, to warto sięgnąć po samodzielnie przygotowanie przestwory. Jednym z przetworów, które warto wykonać samodzielnie jest na pewno dżem.
Co prawda w ofercie wielu sklepów może znaleźć gotowe ekologiczne dżemy, ale jeśli przygotujemy go samodzielnie oprócz smaku otrzymamy satysfakcję. W przecież wykonanie takiego produktu wcale nie jest trudne. Wystarczy przygotować kilka kilogramów sezonowych owoców, na przykład truskawek, malin czy śliwek, trochę cukru, a jeżeli jesteśmy niezbyt cierpliwi albo boimy się, ze coś nam nie wyjdzie to również naturalną pektynę, którą zawierają same owoce. W końcu to ona pozwala nam uzyskać żelową konsystencję naszego dżemu czy konfitur.
Samo wykonanie również jest wyjątkowo proste. Oczyszczone (i pozbawione pestek, jeśli to konieczne) owoce wrzucamy do szerokiego garnka i powoli podgrzewamy. Rozgrzanej masie z owoców możemy pomóc tłuczkiem do ziemniaków, żeby uzyskać ciekła masę. dodajemy do niej cukier i jeśli chcemy pektyny, i dalej powoli podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Gdy znaczna część masy odparuje i nasza owocowa masa zgęstnieje możemy przelać nasz dżem do słoiczków i zakręcone odwrócić do góry dnem.
Tak wykonany pyszny dżem będzie dla nas zachwycającym wspomnieniem lata w zimowe i chłodne dni. Na pewno sprawdza się w czasie śniadań , wykonywania słodkich deserów czy nawet do herbaty, szczególnie te malinowe. Domowe i ekologiczne dżemy pozwolą nam delektować się smakiem owoców przez cały rok.