Jajecznica jest bardzo często spożywanym posiłkiem, szczególnie jako danie śniadaniowe. Obecność tej potrawy w diecie lekkostrawnej jest uwzględniana ze względu na składniki odżywcze zawarte w jajkach. Są źródłem pełnowartościowego białka, które organizm ludzki łatwo przyswaja.
Należy zaznaczyć, że białko to zawiera niezbędne aminokwasy, których organizm nie potrafi sobie sam wyprodukować. Jajko jest również dostarczycielem witaminy A,E,D,K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu,sodu,wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Składniki te mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie wielu narządów. Żółtko w jajku znajduje się beta-karoten i luteina, która z kolei jest bardzo pomocna w walce ze szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.
Jest także źródłem lecytyny, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych. Jest wiele sposobów na przygotowanie jajek: na twardo lub miękko, w koszulce, sadzone no i oczywiście jajecznica. Przygotowanie lekkostrawnej jajecznicy jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy wykorzystać łyżeczkę masła, łyżeczkę mleka modyfikowanego, oczywiście jajka i do smaku najlepszy byłby szczypiorek. Następnie całość należy umieścić w naczyniu, które znajduje się nad gorącą wodą i mieszać do całkowitego ścięcia się produktów.
Tego typu danie doskonale nadaje się zarówno dla małych dzieci, jak i osób chorych, które muszą stosować lekkostrawną dietę. Jest to również dobra potrawa dla tych, którzy muszą zachowywać dietę, ze względu na otyłość. Należy pamiętać, że jedno jajko zawiera około 80 kcal, 60 kcal przypada na żółtko i 20 kcal na białko. W związku z tym powinno się wystrzegać spożywania go razem z majonezem. Najlepszym rozwiązaniem jest jogurt naturalny lub pasta z awokado.
Powszechnie uważa się, że jajka zwiększają poziom cholesterolu we krwi, jednak obecne badania nie potwierdziły tej tezy. Według WHO zdrowy człowiek może spożywać 10 jaj tygodniowo, szczególnie istotne są ograniczenia związane ze zjadaniem żółtka, ze względu na zawarty w nich tłuszcz.