Zapiekankę kalafiorową z serem można robić na wiele sposobów. Mnogość przepisów dostępnych w internecie pozwala zastosować dużo wariacji jednej propozycji. Może występować zarówno jako danie wegetariańskie po wykluczeniu szynki, jak i kompozycja podstawowa zawierająca produkty mięsne. Smakowity prosty kalafior jest doskonałym daniem obiadowym, które przygotowuje się szybko i bez problemów.
Obecnie kalafior jest dostępny praktycznie przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie letnim. Wtedy jest najchętniej spożywany i jego wartości smakowe i zdrowotne są największe. Kalafior jest trochę niedocenianym warzywem, a przecież posiada wiele istotnych dla zdrowia właściwości. Zawiera suforafan, jest to związek siarkoorganiczny, który bierze bardzo aktywny udział w walce z rakiem. Zabija komórki macierzyste raka, spowalniając narastanie nowotworu. W kompozycji z kurkumą świetnie radzi sobie w zapobieganiu rozwoju raka prostaty.
Sulfofaran obecny w kalafiorze poprawia ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na działanie nerek. Spożywanie kalafiora pozwala wprowadzić do organizmu wiele składników odżywczych o działaniu przeciwzapalnym, dzięki którym utrzymanie stanu zapalnego pod kontrolą jest dużo łatwiejsze. Regularne jedzenie kalafiora daje możliwość dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych, szczególnie witaminy C. Jedna porcja kalafiora zawiera aż 77% zalecanej dawki. Oprócz tego warzywo jest źródłem witaminy K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, witaminy B6, kwasu foliowego, potasu i manganu.
Kalafior jest dostarczycielem choliny, która jest niezbędna w prawidłowym rozwoju mózgu. Oprócz kalafiora zapiekanka zawiera również ser żółty, który jest podstawowym składnikiem urozmaicającym smak potraw sporządzanych w piekarniku. Jest także źródłem łatwo przyswajalnego białka i składników mineralnych. Dla osób na diecie wegetariańskiej zastępuje mięso. Łącząc wszystkie składniki zapiekanka kalafiorowa z szynką, jest znakomitym źródłem składników, niezbędnych dla organizmu.