Coraz częściej wykorzystujemy w kuchni produkty zdrowe, lekkostrawne. Dzieje się tak dlatego, że z biegiem lat zyskaliśmy świadomość, dzięki której jesteśmy w stanie mądrze wybierać produkty, których używamy, tak by dostarczały nam potrzebnych wartości odżywczych i nie szkodziły organizmowi.
Jednym z takich produktów jest kasza. Istnieje wiele jej rodzajów, wyróżniamy m.in. kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną, kaszę mannę. Dziś skupimy się na tej ostatniej. Smakiem z dzieciństwa jest dla wielu ludzi –kasza manna gotowana na mleku, najlepiej z dodatkiem soku malinowego, przyniesionego prosto z domowej spiżarni mamy. Piękne czasy.
Kasza manna jest otrzymywana w procesie oczyszczania ziaren pszenicy. Na rynku dostępna jest kasza manna zwykła, wymagająca kilkudziesięciu minut na przyrządzenie oraz kasza manna błyskawiczna – która trafia do sprzedaży już po wstępnej obróbce cieplnej i potrzebuje tylko kilku minut.
Dlaczego warto po nią sięgnąć?
Kasza manna gotowana zarówno na wodzie – jak i na mleko – doceniamy również w życiu dorosłym, wiedząc o jedzeniu już nieco więcej, niż tylko jaki jest jego smak. Kasza manna jest produktem doskonałym dla osób, które borykają się z chorobami układu pokarmowego, ponieważ jest lekkostrawna, choć jest jednocześnie jedną z najbardziej kalorycznych kasz. Jest łatwo przyswajana przez organizm, łagodna dla żołądka, przy tym smaczna i sycąca.
Zawiera niewielkie ilości błonnika, białka, witamin z grupy B. W 100 g zawiera około 359 kalorii.
Bardzo istotna jest także zawartość żelaza w tej kaszy. Będzie to atut dla osób, które odstawiły spożywanie mięsa oraz dla osób w podeszłym wieku.
Kolejnym atutem jest jej uniwersalność, można ją wykorzystać na wiele sposobów: sprawdzi się jako osobny posiłek, ale również dobra będzie jako zagęszczacz do zup czy sosów, można ją użyć do wypieków – ciasto zyska dzięki niej ciekawą strukturę. Można podać ją w postaci deseru.
Powinny unikać jej osoby, które nie tolerują glutenu oraz osoby chorujące na cieliakię.
Można zakupić również kaszę mannę razową, orkiszową oraz orkiszową razową – te rodzaje są nieco lepsze pod względem wartości odżywczych.