Deser to taki typ posiłku lub przekąski, który zwykle traktowany jest opcjonalnie. Jest to swego rodzaju dodatek do obiadu, który można zjeść, choć nie jest to konieczne. Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na tego typu posiłek, nawet jeśli jesteśmy na diecie.
Deser jest takim posiłkiem, który przede wszystkim powinien dobrze smakować, choć nie tylko. Uczta powinna odbywać się nie tylko dzięki zmysłowi smaku, posiłek ten powinien także ładnie wyglądać i cieszyć oczy, a także pięknie patrzeć. Takie połączenie bez wątpienia zachęca do cieszenia się deserem i delektowania się nim. Pomimo tego, że deser bardzo często kojarzy się nam z niezwykle ciężkimi i kalorycznymi potrawami, ten posiłek wcale nie musi taki być. Deser to nie tylko ogromne ilości czekolady, cukru i tłuszczu, można znaleźć też wiele innych, lżejszych propozycji. Lekkostrawny deser to z pewnością coś dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie, a jednocześnie nie chcą rezygnować z małych przyjemności.
Do deserów, których ważną cechą ma być lekkostrawność, bardzo często wykorzystuje się różne owoce. Owoce są słodkie, zawierają naturalne cukry, a także witaminy i inne cenne składniki. Odpowiednie ich połączenie powoduje, że mogą świetnie pełnić funkcję lekkostrawnego deseru. Do tego typu deserów świetnie sprawdzają się także galaretki. Do deseru można użyć również innych składników, takich jak gorzka lub mleczna czekolada, biszkopty i różnego rodzaju serki. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie niskotłuszczowego serka. Ważne jest na pewno to, w jaki sposób składniki te zostaną połączone. Spożycie tych składników w odpowiednich ilościach nie powinno przynieść kłopotów z żołądkiem, ale sprawić, że będziemy cieszyć się z tej małej, ale dobrej przyjemności, jaką jest deser.
Deser jest opcjonalnych, choć dla wielu osób ważnym posiłkiem w ciągu dnia, który na stałe gości w ich nawykach żywieniowych. Odpowiednio dobrane składniki spożywane w odpowiedniej ilości powinny dobrze sprawdzić się w tym posiłku.