Nie jest nowością, że warzywa i owoce są ważnym elementem diety. Zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Jednak błonnik sprawia również, że niektóre z nich są ciężkostrawne dla organizmu.
Jeśli zależy nam na diecie lekkostrawnej, powinniśmy wykluczyć produkty powodujące wzdęcia, takie, które długo zalegają w żołądku, produkty ostre, tłuste, zawierające zbyt dużą ilość błonnika.
Ponadto istotna jest w tym przypadku obróbka termiczna. Wiadomo, że smażone w głębokim tłuszczu, nawet najzdrowsze warzywo, stanie się bardzo ciężkie do strawienia i o wiele bardziej kaloryczne. Natomiast nasz organizm przyswoi go łatwiej gdy ugotujemy go na parze lub w wodzie. Należy więc zwrócić szczególną uwagę na sposób przygotowania warzyw i owoców.
Warzywa
Jeśli chodzi o warzywa, to ciężkostrawne będą te, które składają się głównie z białka – jak np. fasola, groch. Tutaj niestety nie pomoże odpowiednia obróbka termiczna. Również warzywa o ostrym smaku (czosnek czy cebula) będą należeć do tej grupy warzyw. Są to przykładowo: bób, soja, warzywa kapustne, kukurydza, ciecierzyca, rzodkiewka, soczewica.
Ciekawym warzywem w tym przypadku jest ziemniak. W jego przypadku wręcz kluczowy jest sposób przygotowania. Otóż ziemniak w postaci frytek, smażonych ziemniaków czy placków ziemniaczanych jest bardzo ciężkostrawny, natomiast przyrządzając z niego puree, kluski, gotując je w wodzie – jest lekki do strawienia.
Do warzyw lekkostrawnych zaliczamy m.in.: zieloną sałatę, brokuły, ogórki pieczarki, pomidory, seler, szpinak, szparagi, kalarepę, kapustę kiszoną (co ciekawe – w procesie kiszenia kapusta świeża zmienia nieco swoje właściwości i jest lżejsza do strawienia dla naszego organizmu), cukinia, marchewka.
Owoce
Biorąc pod uwagę owoce, warto mieć na uwadze postać – w jakiej je podajemy. Owoce suszone należą do produktów ciężkostrawnych, np. suszone śliwki. Do tej grupy zaliczamy również owoce o kwaśnym smaku, owoce niedojrzałe. Wymienić można także m.in.: gruszki, czereśnie, śliwki.
Do owoców lekkostrawnych zaliczamy: truskawki, morele, pomarańcze, melony, maliny, kiwi, jeżyny, jabłka, mandarynki.