Melasa z buraka jest to materiał uboczny pozyskiwany podczas przetwarzania buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. W trakcie rafinacji cukru otrzymywany jest biały cukier i gęsty płyn, czyli melasa. Jest to syrop lekko zasadowy, który zawiera około 40 % sacharozy. Z powodu ciemnej, czasami prawie czarnej barwy nazywana jest „czarnym złotem”. Im ciemniejszy kolor, tym jest mniej słodka i w związku z tym, mniej kaloryczna. Jest cennym źródłem wielu składników mineralnych i witamin.
Do składników odżywczych melasy należy zaliczyć niacynę, witaminę B6, kwas patontenowy, kwas foliowy oraz cholinę. Minerały zawarte w melasie to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, mangan, miedź i selen. Jednak żelazo, które znajduje się w melasie, jest słabo przyswajalne, pomimo dużej zawartości. Oprócz powyższych składników melasa posiada w swym składzie jeszcze węglowodany, natomiast nie zawiera tłuszczu i błonnika. Indeksy glikemiczne melasy i cukru są do siebie zbliżone i na zbliżonych zasadach wpływają na poziom glukozy we krwi, dlatego ta pierwsza jest bardzo często kierowana do osób z cukrzycą insulinooporną.
W związku z tym świetnie sprawdza się jako słodzik do ciast, herbaty, deserów, a poza tym jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż cukier. W melasie dodatkowo znajdują się kwasy nienasycone, których działanie antyoksydacyjne mają znaczący wpływ na zapobieganie starzeniu się organizmu. Obecnie brak jednoznacznych dowodów, jakoby melasa była zdrowsza niż cukier, jednak wielu dietetyków przychyla się, że ma wiele cech pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu człowieka. Z powodu zawartości witamin jej spożywanie korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Zanotowano również zwiększenie produkcji testosteronu, co w przypadku wielu męskich przypadłości jest bardzo użyteczne. Zawarte w melasie minerały mają bardzo dobry wpływ na koncentrację i możliwość skupiania się, a jest to bardzo istotne podczas pracy. Melasa bardzo korzystnie wpływa również na wiele innych elementów składowych organizmu, niestety ciągle jest niedoceniana i dość rzadko polecana, jako zamiennik cukru.