Odpoczynek na świeżym powietrzu, nie tylko pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną, ale pozwala zadbać o zdrowy i ładny wygląd sylwetki oraz uzupełnić niedobór witaminy D.
Po jakie warzywa najlepiej sięgnąć? Na przykład smaczny i zdrowy kalafior.
Kalafior to świetna bomba witaminowa. W 100 g warzywa znajduje się:
Witamina C – 44.3 mg
Tiamina – 0.042 mg
Ryboflawina – 0.052 mg
Niacyna – 0.410 mg
Witamina B6 – 0.173 mg
Kwas foliowy – 44 µg
Witamina A – 12 IU
Witamina E – 0.07 mg
Witamina K – 13.8 µg
To jednak nie wszystko. W kalafiorze znajduje się cenny Wapń, fosfor, potas, magnez, magnez, żelazo, cynk i sód oraz białko i błonnik, dlatego warto przygotować zdrowe i smaczne przekąski lub pyszne dania z tego sezonowego warzywa.
Do najpopularniejszych dań, w których kalafior gra główna rolę zalicza się zapiekany kalafior pod beszamelem. To pyszne danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego poznaj wyjątkowy przepis na obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania zapiekanego kalafiora potrzeba:
duży kalafior lub 2 małe
opcjonalnie ser żółty lub mozzarella
oraz sos beszamelowy czyli:
0.5 l mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
pieprz
sól
liść laurowy
gałka muszkatołowa
Kalafior dokładnie umyć i podzielić na różyczki. Do osolonej wody z dodatkiem lista laurowego, wrzucić przygotowany kalafior i podgotować.W między czasie nagrzać piekarnik przygotować sos beszamelowy.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Przesmażamy całość energicznie mieszając, by składniki dobrze się połączyły. Zdejmujemy garnek z gazu i powoli dolewamy mleko energicznie mieszając. Kiedy sos będzie miał gładką konsystencję, ponownie podgrzewamy go by zgęstniał doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym lub w jednorazowej foremce aluminiowej, posykujemy serem i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy. Gotowe!
Pyszny kalafior z pewnością zasmakuje całej rodzinie, przy tym jest sycący, bogaty w witaminy i minerały oraz lekko strawny. Idealny pomysł na letni obiad.