W Polskich domach dość często przygotowywany jest kalafior jako dodatek do dania głównego. Jednak przez lata zapomnieliśmy o tak wyjątkowych dodatkach do kalafiora, jak choćby sos beszamelowy. Niegdyś w Polsce kalafior pod beszamelem jadano w najwytworniejszych domach, a potrawy przygotowywane w ten sposób doceniali niemal wszyscy.
Sos beszamelowy do kalafiora pasuje wprost idealnie. Choć kiedyś podawano go w bardziej gęstej formie, często wręcz nakładano łyżką, a nie polewano nim potrawy, to jednak w dzisiejszej kuchni spotkać możemy zdecydowanie częściej nieco rzadszy sos, którym można potrawy polewać. Ogromną zaletą sosu beszamelowego jest to, że wspaniale smakuje, także kiedy go zapieczemy. Zaś kalafior zapiekany pod beszamelem to prawdziwy rarytas.
Do przygotowania sosu beszamelowego nie potrzeba zbyt wielu przypraw. Najczęściej wystarczy szczypta soli, pieprzu (najlepiej białego, choć często wykorzystuje się czarny pieprz), oraz szczypta cukru i gałki muszkatołowej. To w pełni wystarczająca ilość, aby nasz sos miał wspaniały i wyrazisty smak. Przygotowanie sosu należy rozpocząć od przygotowania wszystkich niezbędnych składników i naczyń. Najlepiej jest przygotować mały rondelek, w którym będziemy łączyć i gotować poszczególne składniki. Wiele osób ma problem już na pierwszym etapie przygotowywania sosu beszamelowego, kiedy należy w rondelku zrumienić masło z łyżką mąki. Jednak ten problem może pomóc rozwiązać cierpliwość, dobre przygotowanie pozostałych składników i nastawienie rondelka na bardzo wolny ogień. Dalsze łączenie składników nie jest już trudne, a po dodaniu mleka z żółtkami do gotującej się masy sos beszamelowy zaczyna stopniowo gęstnieć. Trzeba szczególnie pamiętać o ciągłym mieszaniu. Po kilku chwilach sos jest przygotowany i może zostać podany z dowolnym daniem. Pamiętajmy jednak, że beszamel wspaniale nadaje się do potraw mięsnych, a również warzywnych. Sos beszamelowy do kalafiora sprawdzi się zaś idealnie i zachwyci niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie.