Bogata w białko soja, od lat wykorzystywana jest w kuchni, do przyrządzania smacznych dań oraz deserów. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się wśród osób, które przeszły na kuchnię wegetariańską lub wegańską. Jej spożywanie, nie tylko pozwala dostarczyć organizmowi białka,. ale również witamin i minerałów, niezbędnych do właściwego funkcjonowania.
W niewielkiej, 100 g porcji soi znajduje się:
Witamina A – 22 IU
Witamina B6 – 0,4 mg
Wapń – 277 mg
Magnez – 280 mg
Żelazo- 15,7 mg
Kwas askorbinowy – 6 mg
Potas – 1 797 mg
Sód – 2 mg
Białko – 36 g
Błonnik – 9 g
Cukry – 7 g
Tłuszcz – 20 g
Soja, jest świetnym zamiennikiem mięsa, który można przyrządzić na wiele sposobów. Do najpopularniejszych i zarazem bardzo smacznych dań, zalicza się kotlety mielone.
Jak przygotować kotlety sojowe mielone?
Do przygotowania kotletów sojowych potrzeba:
około 10 kotletów sojowych
cebula
czerstwa bułka
bułka tarta
przyprawy wedle gustu ( sól, pieprz, czosnek, majeranek)
bulion warzywny lub woda
Kotlety sojowe należy namoczyć w wywarze lub wodzie, następnie odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki, by móc zblendować je na jednolitą masę. Następnie do masy dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, pokrojona w drobną kostkę cebulę, przyprawy oraz ewentualnie łyżeczkę bułki tartej, jeśli masa jest zbyt rzadka. Wszystkie składniki doprawiamy i łączymy ze sobą.
Gdy masa będzie dobrze wyrobiona, formujemy kulki, obtaczamy je w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na niewielkim ogniu, na dowolnym tłuszczu.
Przygotowanie domowych kotletów sojowych nie jest trudne, jednak wymaga trochę czasu. Jeśli nie masz ochoty samodzielnie wykonać tego pysznego dania, spróbuj gotowych kotletów sojowych mielonych, dostępnych w sklepie ze zdrową żywnością oraz w marketach, na dziale z jedzeniem wegetariańskim. Choć ich smak będzie różnił się od tych zrobionych w domu, będą równie smaczne i zdrowe.
Jeśli z Twojej diety, wyeliminowane zostało mięso, pamiętaj o zastąpieniu go produktami bogatymi w białko. Jest ono niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.