Cukier w diecie człowieka, nawet spożywany z umiarem, może doprowadzić do zaburzenia funkcjonowania organizmu, przyczynić się do rozwinięcia poważnych chorób, których skutki często są poważnym zagrożeniem dla człowieka.
Choć ograniczenie jedzenia wytworów czekoladowych lub zmniejszenie ilości cukru w napojach jest pomocne, aby ograniczyć jego spożywanie, warto przyjrzeć się cukrom z bliska, gdyż nie tylko ten, dostępny w domu w postaci kostek spożywamy na co dzień. Drugim, równie niebezpiecznym cukrem jest fruktoza.
Czym jest fruktoza i gdzie ją znajdziemy?
Fruktoza jest cukrem owocowym. Naturalnie występuje w owocach, a ich spożywanie nie wpływa negatywnie na organizm człowieka. Fruktoza, jako iż jest słodsza od sacharozy, cieszy się dużym zainteresowaniem wśród firm produkujących żywność, jako skuteczny i tani zamiennik glukozy czy sacharozy, dlatego postanowiono produkować fruktozę na potrzeby firm farmakologicznych oraz spożywczych.
Najczęściej znajdziemy ją w kolorowych, gazowanych napojach, gotowych sokach, słodyczach a nawet w dżemie.
Dżemy słodzone fruktozą lepszy od tego słodzonego glukozą lub sacharazą?
Choć fruktoza spożywana w postaci owoców nie jest szkodliwa, ta występująca w przetworach, może doprowadzić do groźnych chorób takich jak stłuszczanie wątroby, cukrzyca, otyłość a nawet powstania nadciśnienia. Odpowiedzialne jest za to niewłaściwe wchłanianie się organizmu do krwi. Ponadto, spożywana przez człowieka fruktoza, nie jest przekształcana na energie, jak dzieje się to w przypadku sacharozy, przez co nie wytwarza się odpowiedniej ilości energii.
Jeśli sporadycznie sięgasz po gotowe przetwory, zjedzenie dżemu słodzonego fruktozom z pewnością nie zaszkodzi, choć Twój organizm będzie potrzebował więcej energii, by przetrawić spożyty dżem. W przypadku, gdy dżem jest u Ciebie jednym z ulubionych produktów, po które chętnie sięgasz przyrządzając posiłki, staraj się wybierać te, które słodzone są glukozą lub sacharozą, by uniknąć poważnych problemów ze zdrowiem. Pamiętaj też o tym, że żaden cukier nie jest zdrowy i jego nadmiar może być szkodliwy.