Jeszcze niewiele osób słyszało o semolinie – czyli o gruboziarnistej mące, produkowanej w procesie mielenia pszenicy twardej (durum). Nie jest to popularny produkt, jednak warto włączyć go do swojej diety – ponieważ wpływa korzystnie na wiele aspektów funkcjonowania organizmu. Jednak o tym zaraz, zacznijmy od początku…
Semolina ma postać gruboziarnistej mąki, często jest wykorzystywana przy produkcji makaronu oraz kuskusu. Pszenica, z której powstaje była produkowana już kilka tysięcy lat temu, obecnie możemy jej szukać na terenach Europy południowej, Afryki Północnej oraz w Stanach Zjednoczonych.
W składzie semoliny znajdziemy wiele cennych składników, których nie może zabraknąć w codziennej diecie. Są to: magnez, wapń, potas, cynk, żelazo, witaminy B1, B2, B6, niacyna. W 100 g produktu znajduje się 360 kcal – 73 g węglowodanów, 12,7 g białka, 1g tłuszczu, 3,9 g błonnika.
Korzystne właściwości semoliny:
- stosunkowa duża ilość potasu sprawia, że semolina korzystnie wpływa na pracę serca,
- pszenica durum zawiera sporo luteiny, która jest naturalną barierą dla oczu i skory,
- żelazo i kwas foliowy mogą przyczynić się do leczenia niedokrwistości,
- usprawnia procesy trawienne,
- poprawia rozwój płodu,
- obniża poziom glukozy we krwi,
- reguluje pracę układu nerwowego,
- reguluje pracę nerek,
- wspomaga odchudzanie,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wspomaga gospodarkę kwasowo-zasadową oraz wodno-elektrolitową organizmu.
- wspomaga regenerację mięśni.
Mała popularność semoliny wynika głównie z faktu, że nie jest ona łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych. Najlepiej skorzystać z ofert sklepów internetowych, oferujących sprzedaż żywności BIO – będzie to najłatwiejszy i najtańszy sposób zakupienia semoliny. Można również szukać stoisk z produktami BIO, są one już w miarę często spotykane w większych centrach handlowych.
Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni do produkcji chleba, mieszając ją z inną mąką. Można ją również stosować jako dodatek do sosów, ciast, owsianek, naleśników.