Dieta lekkostrawna wskazana jest nie tylko dla chorych, ale również dla całej rzeszy ludzi prowadzących siedzący tryb życia. Jej zadaniem jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników, jednocześnie nie obciążając układu pokarmowego.
Najlepiej w takim przypadku sprawuje się żywność lekkostrawna, czyli taka, która ulega szybkiemu trawieniu. W związku z tym należy zapomnieć o tłustych potrawach, smażonych tych, które długo zalegają w żołądku, wzdymające, czy ostro przyprawione. Żeby zapewnić sobie szybkie przyswajanie produktów, trzeba je poddać odpowiedniej obróbce termicznej:
- gotowanie na parze,
- gotowanie w wodzie,
- duszenie,
- pieczenie w folii.
Podczas stosowania diety lekkostrawnej najlepiej stosować produkty zalecane przez dietetyków takie jak:
- pieczywo najlepiej pszenne, niewskazane są produkty żytnie,
- wędliny najlepiej pochodzenia drobiowego i chudy twaróg, jako dodatki do pieczywa,
- tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, oleje roślinne, nie należy stosować tłuszczów zwierzęcych,
- warzywa powinny być poddane gotowaniu, najlepiej rozdrobnione lub przetarte. Najkorzystniejsze są produkty świeże, bez konserwantów, niewskazane są warzywa strączkowe, wzdymające,
- owoce najbardziej wskazane są banany, morele, pieczone jabłka i owoce jagodowe,
- ziemniaki tylko w formie gotowanej,
- większość zup jest dozwolona, należy unikać tych robionych na wywarach mięsnych i zasmażanych,
- dodatkiem do zupy mogą być ryż biały i drobne makarony,
- kasze, najlepsza jest manna, kuskus i drobna kasz gryczana,
- mięsa tylko chude, poddane gotowaniu, duszeniu, najbardziej lekkostrawne są mięsna drobiowe i ryby.
Stosowanie żywności lekkostrawnej wymusza na osobie zajmującej się aprowizacją karkołomnych manipulacji. Obecnie liczba przepisów na dania, które opierają się na takich sposobach żywienia, jest szeroko dostępna w zasobach internetowych. Należy pamiętać, że większość produktów musi być poddana obróbce cieplnej. Nie należy pić płynów gazowanych, najlepsze są herbatki owocowe. Dieta lekkostrawna to idealny sposób na przeprowadzenie detoksu organizmu.