- warzywa, np. pomidory, sałata, brokuły, kalafior, rzodkiewka, papryka, pietruszka,
- owoce cytrusowe, np. kiwi, jabłka, truskawki, czereśnie, porzeczki, maliny,
- makarony z mąki razowej,
- płatki owsiane,
- chude mięso, np. cielęcina, kurczak, królik,
- pieczywo, np. żytnie, razowe, chrupkie,
- kasze grube, np. gryczana,
- niektóre ryby, np. szczupak, dorsz,
- chude mleko,
- chude sery,
- oleje roślinne,
- woda, słaba herbata i kawa czarna.
Dieta diabetyków wyklucza również wiele produktów, wśród produktów zakazanych znajdziemy: pieczywo pszenne, mąkę pszenną, tłuste mięso, np. wieprzowina, tłuste mleko i sery, owoce morza, rozgotowane kasze, makarony, ryż, warzywa zasmażane, marynowane, rozgotowane, np. ziemniaki, konserwowe, owoce takie jak: śliwki, gruszki, winogrona, banany, tłuszcze, które są całkowicie zabronione: smalec, słonina, boczek, twarda margaryna.