Zbilansowana dieta korzystnie wpływa na samopoczucie oraz wygląd ciała. Konieczne jest, dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, bogatych w witaminy oraz minerały, bez których organizm nie był by wstanie właściwie funkcjonować. Sklepowe pułki, uginają się wręcz od nadmiaru różnych produktów spożywczych, które rzekomo są bezpieczne. W praktyce jednak, często znajdują się w nich substancje słodzące, takie jak cukier.
Jak uniknąć spożywania powszechnie dostępnego cukru w codziennej diecie?
Eliminacja cukru z diety, powinna odbyć się stopniowo. Cukier to przecież nie tylko smaczna substancja słodząca, ale również węglowodany, które przetwarzane są przez organizm na energię. Nadmierne spożywanie cukru, może jednak doprowadzić do zakłócenia funkcjonowania organizmu, pogorszenia samopoczucia, senności a nawet wielu groźnych chorób, dlatego coraz więcej osób, zastępuje go melasą.
Melasa z buraka cukrowego, powstaje w wyniku produkcji sacharozy. Występuje w postaci płynnej, oraz może mieć jasną lub ciemną barwę, co świadczy o zawartości witamin i substancji odżywczych, Jest bezpieczniejszą i lepiej przyswajaną przez organizm substancją słodzącą, która tak samo jak melasa z trzciny cukrowej, doskonale nadaje się do wypieków czy przyrządzania smacznych deserów. Dlaczego jest lepszym rozwiązaniem? Przyjrzyjmy się jej z bliska.
Melasa z buraka cukrowego nie tylko różni się od siebie kolorem, ale również właściwościami, dlatego warto je poznać, przed zakupem produktu.
Melasa biała:
Wapń – 205 mg (20%)
Żelazo – 4,7 mg (26%)
Magnez – 242 mg (61%)
Fosfor – 31 mg (3%)
Potas – 1464 mg (42%)
Sód – 37 mg (2%)
Cynk – 0,3 mg (2%)
Miedź – 0,5 mg (24%)
Mangan – 1,5 mg (77%)
Selen – 17,8 μg (25%)
Niacyna – 0,9 mg (5%)
Witamina B6 – 0,7 mg (34%)
Kwas pantotenowy – 0,8 mg (8%)
Cholina – 13,3 mg
Melasa czarna:
Wapń – 858 mg (86%)
Żelazo – 17,4 mg (97%)
Magnez – 214 mg (54%)
Fosfor – 39,9 mg (4%)
Potas – 2486 mg (71%)
Sód – 54,9 mg (2%)
Cynk – 1 mg (7%)
Miedź – 2 mg (102%)
Mangan – 2,6 mg (131%)
Selen – 17,7 μg (25%)
Niacyna – 1,1 mg (7%)
Witamina B6 – 0,7 mg (34%)
Kwas pantotenowy – 0,9 mg (9%)
Cholina – brak danych
Melasa jest zdrowszą, smaczniejszą i lepiej przyswajalną substancją słodzącą, dlatego warto mieć ją w swojej kuchni. Jej spożywanie, pozwala zapobiec groźnym chorobą, na przykład cukrzycy. Doskonale nadaje się do przyrządzania dań i deserów czy do dosładzania napojów.